Maarten Koudenburg, gepensioneerd ondernemer en pandeigenaar op bedrijventerrein Slabbecoornpolder, Tholen

Waar het begon

Maarten Koudenburg ging in eerste instantie naar de Zeevaartschool met als doel om de koopvaardij in te gaan. Het viel echter niet mee om lange tijd bij familie weg te zijn en derhalve werd toch gekozen voor een andere opleiding dichter bij “huis en haard”, dat werd een studie Elektrotechniek op de avond-HTS. Het waren lange dagen. Overdag werkte hij bij een staalfabriek en ‘s avonds ging hij naar school om te studeren.

 

Praktijk

Na het afronden van zijn studie heeft hij het geleerde in praktijk gebracht door een functie te bekleden in de commercie i.c.m. elektrotechniek  binnen de kunststof branche. Zo heeft hij onder andere gewerkt voor Raychem en General Electric Plastics (het huidige Sabic), waar hij onder meer Area Manager voor Scandinavië  was.

 

Eigen bedrijf op bedrijventerrein  Slabbecoornpolder, Tholen

Na veel ervaring opgedaan te hebben in de kunststofbranche kwam de mogelijkheid een eigen bedrijf te starten. Zo werd in 1992 “Plastrade BV” opgericht, waarmee Koudenburg een Zweeds bedrijf vertegenwoordigde in de handel van Polycarbonaatplaten in de BeNeLux. Er werd een pand gekocht op bedrijventerrein Slabbecoornpolder in Tholen. De toepassingen van de polycarbonaatplaat werden verder ontwikkelt en ondergebracht in het bedrijf “Allplast BV” dat daarna gestaag groeide. Er was meer ruimte nodig en het pand van de buren werd aangekocht ten behoeve van chemische-lijm processen die daar beter uitgevoerd konden worden in verband met de ventilatie. Later is ook nog een derde pand aan de overkant van de straat gekocht. Dit pand is totaal gerenoveerd door Koudenburg.

 

Verduurzamen met zonnepanelen en deelname project

Inmiddels is het bedrijf verkocht maar de panden zijn eigendom gebleven van Koudenburg die zelf met pensioen is gegaan. Stilstaan heeft echter nooit in het karakter van Koudenburg gezeten. Vooruitdenken wel! Sinds 2020 zijn twee panden van Koudenburg voorzien van zonnepanelen.

Door de SDE subsidie is de verduurzaming lucratief!  Verduurzaming hoeft niets te kosten. Het levert juist op, aldus Koudenburg


Koudenburg kijkt uit naar collectieve verduurzaming op bedrijventerrein Slabbecoornpolder en Welgelegen Tholen. Via collectieve verduurzaming kun je impact maken binnen de energietransitie en echt iets bereiken voor het nageslacht. Daarnaast leent een bedrijventerrein zich bij uitstek voor verduurzaming. Zo wordt er bijvoorbeeld geen kostbare (landbouw)grond opgeofferd voor zonnevelden en heeft niemand last van zonnepanelen op de daken van de bedrijven. Verduurzamen levert naast het milieutechnische aspect ook financieel veel op voor een ondernemer. Het mes snijd dus aan twee kanten. Dan mag je jezelf denk ik afvragen, waarom je niet zou verduurzamen. Ik zie het in ieder geval als een kans die ik zeker niet laat liggen!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.