Haalbaarheidsstudie bedrijventerrein Slabbecoornpolder Tholen afgerond

Met de afronding van de haalbaarheidsstudie door On-E-Target is bedrijventerrein Slabbecoornpolder in Tholen het eerste bedrijventerrein dat de fase van de diepteanalyse in kan gaan. Uit de haalbaarheidsstudie is gebleken dat er een Smart Grid op het bedrijventerrein mogelijk is, waarbij de bedrijven meer duurzame energie opwekken dan de bedrijven op het terrein samen nodig hebben. Dit betekent dat het collectief van het bedrijventerrein energie positief is en dat niet alleen de individuele ondernemer zichzelf van elektriciteit en warmte kan voorzien, maar ook anderen (ondernemers, instellingen en consumenten) hiervan gebruik kunnen maken.

Haalbaarheidsstudie
Uit de haalbaarheidsstudie is naar voren gekomen dat de bedrijven op Slabbecoornpolder door middel van zonnepanelen, een batterijsysteem en een warmte/koude netwerk de benodigde elektriciteit en warmte voor het bedrijventerrein op kunnen wekken. Alle bedrijven kunnen omschakelen naar duurzame energie en voor de verwarming en koeling van hun pand hebben zij geen gas meer nodig. Met zonne-energie opgewekte elektriciteit kan opgeslagen worden op een mega-batterij en in de “donkere” uren worden gebruikt zodat de bedrijven te allen tijde van duurzame energie voorzien kunnen worden. Via een ingenieus systeem kan in de zomer warmte worden opgeslagen die in de winter gebruikt kan worden om de gebouwen te verwarmen. In de winter wordt koude opgeslagen welke op haar beurt in de zomer gebruikt kan worden om de gebouwen te koelen. Op Slabbecoornpolder is een zuiveringsinstallatie van waterschap Scheldestromen gevestigd. Het water van deze zuiveringsinstallatie kan worden gebruikt voor het warmte/koude netwerk. Op deze manier is het boren van bronnen voor een warmte/koude netwerk niet noodzakelijk. De restwarmte en restkoude van bedrijven kan eveneens gebruikt worden voor het warmte/koude netwerk.

Hoe mooi zou het zijn als alle ondernemers aansluiten bij dit duurzame project? In dat geval voorziet het collectief van bedrijven op Slabbecoornpolder niet alleen in haar eigen elektriciteitsbehoefte maar ook in dat van 1.877 Thoolse huishoudens. 

Concept van een Smart Grid op Slabbecoornpolder

Diepteanalyse
Nu de Haalbaarheidsstudie volledig afgerond is en de eerste intentieverklaringen door de deelnemende ondernemers zijn ondertekend, kan er op korte termijn een start worden gemaakt met de diepteanalyse. Hierin worden de specifieke wensen en eisen van de ondernemers, en het totale bedrijventerrein in kaart gebracht. Daarnaast wordt er exact bepaald wat er nodig is om tot een duurzaam bedrijventerrein te komen. Hoeveel zonnepanelen hebben we per dak nodig? Op welke locatie wordt het batterijsysteem en de centrale warmtevoorziening geplaatst? Wat is het verbruik van een bedrijf per kwartier? Kortom, uit de diepteanalyse komt een definitief plan hoe het bedrijventerrein energieneutraal gemaakt wordt.

Aan de hand van dit uitgebreide plan wordt een business case gemaakt. De Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) ondersteunt dit project van de Stichting REC verduurzaming gemeente Tholen. Samen met de Rabobank wordt gezocht naar een financiering op maat voor dit project, ondersteunt met Europese gelden. Financieel economisch is dit zeer gunstig voor zowel de individuele ondernemer, als voor het terrein in haar totaliteit. De insteek is dat de kosten voor de ondernemers lager worden en hun cashflow niet wordt aangesproken.

Interesse in dit unieke project? Hoe meer bedrijven deelnemen hoe beter! Meld u vandaag nog aan en neem contact met ons op!

Welgelegen & Slabbecoornpolder Tholen
Energiepositief en CO2-neutraal

© 2023 

Contactgegevens